Het Starten Van Je Eigen Bedrijf – Tip 1: Lezen

Het Starten Van Je Eigen Bedrijf – Tip 1: Lezen

In deze blog praat ik over mijn gouden tip voor het starten van je eigen bedrijf. Hopelijk maakt het wat makkelijker voor je om de stap te nemen. Mijn gouden tip is lezen, lezen, lezen!

Het Starten Van Je Eigen Bedrijf – Tip 1: Lezen

Het starten van je eigen bedrijf: gewoon doen!

Toen ik ontslag had genomen bij een lokale Rabobank, vroegen veel collega’s, familieleden en vrienden als eerste waarom ik dat had gedaan. Ik begon een praatje over dat ik kansen zie voor BudgetVertalingOnline en me daarop wil focussen.

Het viel me op dat ik behoorlijk vaak hoorde: “Oh, dat zou ik ook wel eens willen doen, een eigen bedrijf starten…” Het viel me nog meer op dat het vaak opgevolgd werd door “Maar ja, <voeg reden toe waarom je dat toch niet gaat doen of dat het toch niet gaat lukken>”.

Daar voel ik dan toch enige persoonlijke irritatie opkomen, omdat ik zelf altijd sterk geloof in je keuzes maken, je volledig geven en spreekwoordelijk gaan met die banaan. Oftewel, gewoon doen! Ik zet die persoonlijke irritatie even aan de kant.

Mijn gouden tip voor het starten van je eigen bedrijf: lezen

Mijn gouden tip is om tijd te nemen om te lezen. Of het nu gaat om boeken lezen of online artikelen en websites, zoek informatie op die je nodig hebt om een volledig beeld te krijgen van wat ondernemen nu precies inhoudt en wat dat voor jouw specifieke bedrijf en situatie inhoudt.

In veel gevallen weet je al wel waarin je een bedrijf zou willen starten. Er is iets wat jou triggert om over ondernemen na te denken. Je bent ergens goed in, je wilt vrijheid, je hebt Dollartekens in je ogen en/of je zoekt creativiteit. Er is informatie die (grotendeels) voor iedere ondernemer geldt en informatie die voor jou specifiek van toepassing is.


Algemene informatie over het starten van je eigen bedrijf

Algemene informatie is goed te vinden op de websites van de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst. De Belastingdienst was mijn persoonlijke drempel om te beginnen met ondernemen. Ik had het gevoel dat ik weinig van belastingregels af wist en wilde geen fouten maken. Je wilt immers niet ineens de Belastingdienst op je stoep hebben staan met boetes in hun handen, ieks!

De eerste keer kan het een hoop informatie tegelijkertijd zijn, maar je zult zien dat je dezelfde informatie steeds weer tegenkomt bij het lezen van andere bronnen. Zoveel verschillende basisregels zijn er dus ook weer niet. Overigens kun je het natuurlijk altijd uitbesteden, maar ik ben van mening dat als je iets zelf kunt leren, dat het goedkoopst is (tenzij je fouten maakt natuurlijk 😉 ).

Specifieke informatie

Zo wist ik bijvoorbeeld dat ik tijd wilde nemen om BudgetVertalingOnline op te richten en de kneepjes van het ondernemersvak te leren, en dat ik tegelijkertijd bij een groot bedrijf wilde werken om daar ook de mogelijkheid te hebben om een mooie carrière op te bouwen als net afgestudeerde WO’er.

Zo had ik twee uitvalbasissen (ook ik hou wel van een zekerheidsfactor!). Dat houdt dus parttime ondernemen in. Ik kwam het boek “Handboek Parttime Ondernemen: Gids voor deeltijd ondernemers en freelancers” van Peter Bosman tegen. Hierin vond ik alle informatie die ik wilde weten over ondernemen, zoals welke rechtsvorm te kiezen, hoe zet je een administratie op, hoe om te gaan met late of wanbetalers, maar dan in het jasje gegoten voor parttime ondernemers. Erg handig!

Ik had al gauw door dat ik ZZP’er zou worden. De site van ZZP Nederland heeft me vervolgens ook goed geholpen met informatie specifiek toegespitst daarop. Omdat ik dacht dat ik wel een steuntje in de rug kon gebruiken als verse ondernemer, ben ik lid geworden. Als ik een keertje iets niet weet, kan ik gewoon de helpdesk bellen! Later ben ik daar erg dankbaar voor geworden. Je kunt namelijk ook gebruik maken van hun incassoservice, en ik heb inderdaad eens een klant gehad die niet betaalde. Ondernemen leer je dus niet alleen door te lezen, maar vooral ook door te doen, inclusief vallen en opstaan.

Conclusie

Ondanks dat deze laatste regel je aanspoort tot actie (en laten we wel wezen, ondernemen is bijna altijd actie), wil ik toch het belang van goed inlezen benadrukken. Een goede basiskennis geeft je meer zelfvertrouwen in je kunnen. Je weet immers hoe je mag bewegen volgens de spelregels van het Grote Ondernemersspel. Bovendien mag je deze uren ter voorbereiding van het oprichten van je eigen bedrijf meetellen voor het urencriterium, dus ook het lezen van deze blog 🙂

Ik heb nog een andere blog geschreven over het starten van je eigen bedrijf: Het starten van je eigen bedrijf – tip 2: netwerken. Wie weet is dat ook wat voor je!